Lizing privlačan za kupovinu automobila zbog kamata

Bez autora
Aug 08 2011

Kupovina automobila, onima koji nemaju keš, ostavlja dilemu - da li pazariti na kredit ili lizing. Kod kredita, kamate su od 10 odsto, ali osoba automatski postaje vlasnik vozila. Kupovinom na lizing, vlasnik je lizing kuća sve dok se ne isplati i poslednja rata, a kamate su u proseku osam odsto. Bankarske kamate na auto kredite kreću se od 10 odsto, dok su kamate lizing kuća obično između šest i 10 odsto. Niže kamate su i najčešći razlog zašto se kupci odlučuju za lizing, ali prednost lizinga je i učešće od 20 odsto, dok je kod kredita 30 odsto. Lizing kuće insistiraju na kasko osiguranju, koje kod kredita nije uvek obavezno. To je ipak važno, jer kasko štiti klijenta u slučaju, na primer, krađe vozila. Kupovina na lizing podrazumeva i jednostavniju proceduru, jer se odobrenje dobija u roku od 24 sata. Ono što je mana, jeste oporezivanje kamate, i to što je auto vlasništvo lizing kuće do isplate poslednje rate.

Lizing privlačan za kupovinu automobila zbog kamataKupovina automobila, onima koji nemaju keš, ostavlja dilemu - da li pazariti na kredit ili lizing.

Kod kredita, kamate su od 10 odsto, ali osoba automatski postaje vlasnik vozila. Kupovinom na lizing, vlasnik je lizing kuća sve dok se ne isplati i poslednja rata, a kamate su u proseku osam odsto.

Bankarske kamate na auto kredite kreću se od 10 odsto, dok su kamate lizing kuća obično između šest i 10 odsto. Niže kamate su i najčešći razlog zašto se kupci odlučuju za lizing, ali prednost lizinga je i učešće od 20 odsto, dok je kod kredita 30 odsto, kaže za “24 sata” Vlastimir Vuković iz Asocijacije lizing kompanija Srbije.

- Lizing kuće insistiraju na kasko osiguranju, koje kod kredita nije uvek obavezno. To je ipak važno, jer kasko štiti klijenta u slučaju, na primer, krađe vozila - ističe Vuković.

U kompaniji “VB lizing” dodaju da kupovina na lizing podrazumeva i jednostavniju proceduru, jer se odobrenje dobija u roku od 24 sata. Ono što je mana, kako kažu, jeste oporezivanje kamate, i to što je auto vlasništvo lizing kuće do isplate poslednje rate.

Poznavaoci tvrde da je posledica kupovine na lizing, za razliku od kredita, i što korisnik lizinga mora da pribavlja od lizing kuće ovlašćenje za svaku registraciju, koju plaća kao pravno lice, kao i za izlaz iz zemlje sve dok ne postane vlasnik vozila.

Kupovinom četvorotočkaša na kredit, klijent odmah postaje i vlasnik, pa kako navode u Folks banci, i registraciju za vozilo plaća kao fizičko lice.

U Sosijete ženeral banci klijent može da se opredeli za dinarski kredit bez učešća ili za kredit sa valutnom klauzulom, uz učešće od 30 odsto.

U bankama, klijent je obično dužan da podnese zahtev za kredit na osnovu profakture, odnosno predračuna prodavca, a naknadno dostavlja overene administrativne zabrane kod poslodavca i promet po tekućem računu za poslednja tri meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik